Video: Jak kojit miminko na boku

Prosím neber tyto řádky jako návod. Sama nejlépe víš, jak na to a jak je to pro vás oba pohodlné. Pokud ale hledáš tipy, jak na kojení v leže, protože vám to z nějakého důvodu nejde nebo v tom nenacházíš kýžené pohodlí, nechť ti jsou tyto řádky inspirací. Vem si tolik, kolik potřebuješ.

  1. Lehni si vedle miminka.
  2. Lehni si tak, aby ti bylo pohodlně a přisuň se k miminku hrudníkem a břichem. Pod hlavu si dej tolik polštářů, kolik je ti příjemné.
  3. Miminko si otoč pupíkem k tomu svému. Miminko leží taky na boku.
  4. Odhal prso, pokud ještě odhalené není.
  5. Nabídni prso miminku – ať cítí kolem pusinky, že je k dispozici.
  6. Pokud se nemůže přisát, zpevni prso pomocí ruky. Ve videu je to lépe vidět: přitlač rozevřenou dlaň a prsty proti hrudníku, čímž se prso a bradavka zpevní. Pokud ti tento způsob nevyhovuje, použij jakýkoliv jiný, na který přijdeš. Opět je to jen inspirace. Vlastně jde o to miminku prso nabídnout, necpat mu ho do pusinky.
  7. Před samotným přisátím A NEBO až po něm (dle pocitu a potřeby) posuň miminko směrem dolů, k nohám, tak, aby mělo zakloněnou hlavičku.
  8. Přiviň si miminko ještě blíž břicho na břicho. Neboj se zakloněné hlavičky.
  9. Když je miminko spokojeně přisáté, uvědom si, jak ležíš a jak se cítíš. Chce to někde vylepšit? Posuň se, vypodlož se polštáři (příjemný je polštář mezi stehny), dej polštář za záda miminka, ať ho nedržíš.
  10. Užij si pohodu.
  11. Pokud něco bolí, nejde se miminku přisát, nemůžeš najít pohodlí nebo cokoliv jiného, ráda ti pomůžu a provedu tě.

A pamatuj, není to návod, ale inspirace.

Pokud vám nejde přisát se v poloze na boku, začni v jakékoliv jiné poloze a ve chvíli, kdy se miminko přisaje, vás oba pomalu a strategicky posunuj, sesouvej a polohuj do pohodlné polohy. Zastav se, pokud se to miminku nelíbí. A dej oběma čas.

Když to nejde napoprvé, neznamená to, že už to nikdy nepůjde. Zkoušej, experimentuj, hledej pohodlí a úlevu.

V dalším článku s videem ukážu, jak:

A. se v poloze v leže na boku otáčet i s miminkem a střídat strany,

B. od miminka ladně odejít, nevzbudit ho a mít se, kam vrátit 🙂

Otázky můžeš směřovat na e-mail nebo na můj facebook či instagram 🙂 Pokud potřebuješ s něčím pomoct, pokud hledáš odpovědi a pořád nenacházíš, nic vám nefunguje, nepomáhá, napiš, zavolej, WhatsApp, jakkoliv mě kontaktuj: 739 457 609

– Katka Sedláčková, podpora při kojení, nekojení, nošení, prostě v mateřství